Bike to Work

AZ Jan Palfijn als eerste Gentse ziekenhuis aan de slag met fietsleasing

Sarah Lavigne en Wouter Pauwels, stafmedewerkers HR bij AZ Jan Palfijn, geven tekst en uitleg over hoe zij als eerste Gentse ziekenhuis fietsleasing aanbieden aan hun medewerkers.

"Het idee om te starten met fietsleasing is er al heel lang", aldus Sarah Lavigne.  "In 2014 ben ik voor de eerste keer op zoek gegaan naar specifieke informatie over fietsleasing. Het concept was toen nog vrij nieuw en in volle opmars. Jammer genoeg kwamen we tot de conclusie dat fietsleasing bij ons toen niet mogelijk was. Wij zijn een openbaar ziekenhuis en afhankelijk van een specifieke wetgeving inzake personeelsbeleid en verloning. Sinds het Agentschap Binnenlands Bestuur ons evenwel toelating gegeven heeft om flexibel te verlonen, hadden we geen enkele reden meer om niet met fietsleasing van start te gaan!", vertelt Lavigne.

"Toen we de goedkeuring van het Agentschap Binnenlands Bestuur kregen, zijn we onmiddellijk tot actie overgegaan en schreven we een openbare aanbesteding uit. De opstart verliep eigenlijk zeer vlot, op een paar maand tijd hebben we samen met leasing firma o2o alles geregeld.", vertelt Wouter Pauwels.

Fietsleasing via de eindejaarspremie
"Omdat wij een openbaar ziekenhuis zijn, zijn we beperkt in de opties om fietsleasing aan te bieden. Wij werken niet volgens het klassieke systeem van de maandelijkse loonruil, maar wel via de eindejaarspremie en bijkomende vakantiedagen. Afhankelijk van de waarde van de premie zijn er dus budgettaire limieten. Maar we zeggen er expliciet bij dat iedereen kan en mag bijpassen voor een duurder leasepakket. Zo garanderen we een maximale keuzevrijheid voor iedereen", zegt Pauwels.

Fietsleasing als kers op de taart
Voor het team van AZ Jan Palfijn is fietsleasing de kers op de taart van een bredere visie op mobiliteit.  "Wij zijn een modern ziekenhuis en willen altijd vooruitkijken, ook qua personeelsbeleid. Het feit dat we na al die jaren eindelijk fietsleasing kunnen aanbieden aan onze medewerkers, is voor ons echt een belangrijke stap", aldus Pauwels. "We promoten al jaren de fiets: we deden mee aan de Testkaravaan, nemen deel aan Bike to Work, organiseren activiteiten tijdens de week van de mobiliteit, we vernieuwden onze fietsenstalling. Het aanbieden van fietsleasing was de logische volgende stap: we finally did it! En dat als eerste van alle Gentse ziekenhuizen, daar zijn we trots op!", vult Lavigne aan.

bron: www.o2o.be
 

 

/sites/default/files/2023-04/4NieuweVoordelenSote_0.jpg

Naast de vertrouwde voordelen en kortingen die werknemers kunnen activeren met hun bike coins biedt Bike to Work vier nieuwe interessante voordelen.