Bewegwijzering zet recreatieve fietsers aan om naar het werk te fietsen

De campagne 'Verknoopt naar het werk' toont recreatieve fietsers dat ze via het fietsnetwerk ook vlot tot op het werk kunnen geraken. Deze sensibiliserings­actie loopt in Antwerpen, Leuven, Brugge en Knokke-Heist, de steden van het wereldkampioenschap wielrennen.

Aan de fietsostrade Antwerpen-Mechelen werd in Berchem een overzichtsbord bevestigd met bedrijven en ziekenhuizen die in de buurt van deze route zijn gevestigd. Het is een tijdelijke campagne in september. Het is een onderdeel van 'De Grote Versnelling' om meer mensen op de fiets te krijgen.

Bike to Work
"Tijdens de coronaperiode ontdekten veel mensen de fietsknooppunten", zegt Wies Callens van de Fietsersbond. "Ze staan er mogelijk te weinig bij stil dat ze via deze recreatieve routes ook veilig en duurzaam naar het werk kunnen fietsen. Met deze campagne wijzen we de fietsers op deze mogelijkheid. Op de tijdelijke bewegwijzering staan werkgevers die zich al engageren om hun personeel meer met de fiets naar het werk te laten komen met het Bike to Work-programma van de Fietsersbond.”

De provincie Antwerpen heeft een stevige troef met het sterk uitgewerkt netwerk aan fietsostrades. Fietsers kunnen veilig en ontspannen via autoluwe wegen naar hun bestemming rijden.

Hoewel tijdens corona veel mensen thuiswerkten, zagen we slechts een lichte daling van 1% in het aantal fietsers", zegt Luk Lemmens, Antwerps gedeputeerde voor Mobiliteit. “Aan ons telpunt op de fietsostrade aan de Posthofbrug in Berchem was er wel een sterke daling met 26%. Dit komt door werknemers die vorig jaar dus niet met de fiets naar het werk reden, maar thuis zaten. Er is dan wel weer een sterke stijging aan recreatieve fietsers. Op het knooppunt in Willebroek waren er 50% meer fietsers.”

Bedrijven
Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis ziet dat de afgelopen jaren al veel werknemers in de stad de stap hebben gezet van de wagen naar de fiets. "Ten opzichte van 2016 zien we een stijging van 26% Antwerpse werknemers die de auto voortaan laten staan om te pendelen. Dat blijkt uit een bevraging", zegt Kennis. "Dat is niet alleen te danken aan onze investeringen in fietsinfrastructuur, maar ook door onze actieve benadering van bedrijven.”
Ongeveer 3.700 werknemers bij 113 werkgevers in Antwerpen maakten kennis met de Mobilotheek. Zij konden bijvoorbeeld elektrische fietsen testen. 30% van de werknemers gaf aan het geteste vervoersmiddel daadwerkelijk te hebben aangekocht. Werknemers uit de Antwerpse regio krijgen in 2022 nog een extra optie met een netwerk aan 1.650 elektrische deelfietsen.

Bron: Gazet van Antwerpen 14/09/2021

/sites/default/files/2023-11/VisualVoorNieuwsberichtBiketoWorkSite.jpg

67 werkgevers en 4.451 werknemers fietsten tijdens Bike for Life van 1 tot en met 31 oktober 2023 58.564 ritten bij elkaar voor het goede doel: Een Fiets voor Iedereen. Bike for Life was mogelijk dankzij Bosch eBike Systems, de bekende producent van aandrijvingen voor e-bikes.