Bike to Work

Een nieuwe lente, een nieuwe e-bike?

De lente is in het land. Overweeg je om een nieuwe elektrische fiets te kopen? Hoe maak je een goede keuze? Enkele feiten en tips op een rij.

80% van de verkochte woon-werkfietsen is elektrisch. Twee derde hiervan zijn e-bikes tot 25 km/u, één derde zijn speedpedelecs (tot 45 km/u). Gemiddeld spenderen mensen tussen €3000 en €8000 aan hun e-bike voor woon-werkverkeer. Een kwaliteitsvolle en betrouwbare fiets voor je dagelijkse fietsrit naar het werk draagt bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Bovendien verlies je geen tijd in het verkeer.

5 tips bij het kiezen van je nieuwe elektrische fiets

Tip 1: houdt rekening met je fietsroute

Welk type e-bike je best kiest, hangt af van je fietsroute naar het werk. Afstand is van belang bij de batterijkeuze, maar ook het traject dat je aflegt speelt een rol. Fiets je door dorpskernen of langs veel kruisingen, dan volstaat een e-bike tot 25km/u. Een speedpedelec is een optie als je lange stukken fietsnelwegen of jaagpaden kan nemen. 

Tip 2: denk na over je fietscomfort

Denk na over je zithouding. Verkies je een comfortabele houding rechtop of wil je een sportievere lighouding? Deze keuze sluit onmiddellijk een heel aantal fietstypes uit.        

Tip 3: kies voor een onderhoudsvriendelijke fiets   

Kies voor onderdelen met een lange levensduur. Je moet immers steeds kunnen rekenen op je fiets. In aankoop zal je fiets duurder zijn, maar achteraf bespaar je op onderhoud en hersteltijd.
•    Kies voor een naafversnelling, zeker als je wil fietsen in alle weersomstandigheden.
•    Overweeg een riem i.p.v. een ketting. Deze gaat langer mee en vraagt geen onderhoud.
•    Kies voor schijfremmen: onderhoudsvriendelijk en heel betrouwbaar.
•    Kies een kwaliteitsvolle motor: Bosch-middenmotoren worden het meest verkocht.

Tip 4: koop je fiets bij een handelaar in je buurt

Kies voor een fietshandel dicht in je buurt. Dat is praktisch voor onderhoud. Bovendien ben je verzekerd van een goede service omdat je klant bent. Informeer je grondig tijdens een verkoopsgesprek. Probeer de fiets(en) van je voorkeur uit tijdens een testrit. Tijdens de corona-maatregelen leveren sommige fietsenwinkels fietsen om te testen bij je thuis. Informeer bij je fietshandelaar of dit kan.

Tip 5: ga goed verzekerd op weg

80% van de mensen die een nieuwe fiets kopen, nemen bij hun aankoop ook een verzekering. Deze verzekering dekt zowel diefstal, schade als pech.

Bron: iBike (www.ibike.be)

/sites/default/files/2023-11/VisualVoorNieuwsberichtBiketoWorkSite.jpg

67 werkgevers en 4.451 werknemers fietsten tijdens Bike for Life van 1 tot en met 31 oktober 2023 58.564 ritten bij elkaar voor het goede doel: Een Fiets voor Iedereen. Bike for Life was mogelijk dankzij Bosch eBike Systems, de bekende producent van aandrijvingen voor e-bikes.