Bike to Work

Mr. Bike to Work 2020 fietste in één jaar 13.020 kilometer naar zijn werk

Afgelopen jaar fietsten werknemers in het Bike to Work programma een indrukwekkende 4,5 miljoen kilometer bij elkaar. Geert Van Den Bossche van Technicolor Delivery Technologies Belgium mag zich met recht Mr. Bike to Work 2020 noemen. Vorig jaar legde hij maar liefst 13.020 kilometer af.

Speedpedelec vs. koersfiets

Sinds Geert zich in november 2019 door zijn vrouw liet overhalen om een speedpedelec te kopen pendelt hij het jaar rond naar zijn werk. Van Lokeren naar Edegem en terug; dat is goed voor ruim honderd kilometer per dag. Het koste hem wel een paar weken om de ideale route te vinden. “Zeker met een speedpedelec is een veilige route heel belangrijk” zegt hij. Langs de E-19 en de Schelde zijn het rechte stukken waar hij graag fietst. In de winter is het fijn om de ondersteuning van de speedpedelec te hebben en in de zomermaanden gaat hij ook vaak op zijn koersfiets.

Bike to Work zet je op het zadel

Toegegeven: in de winter heeft hij het soms moeilijk. Maar dat zijn ritten niet altijd even zonnig zijn neemt hij op de koop toe. “Tijdens winterstorm Chiara kwam ik hier aan met water in mijn schoenen! Je kon het er zo uit gieten.” lacht hij. Gelukkig kan hij douchen op zijn werk. Bij Technicolor Delivery Technology Belgium stapten ze mede dankzij Geert in zee met Bike to Work om hun werknemers te motiveren om op het zadel te springen. Ook pakten ze de voorzieningen aan: er zijn dus douches, maar ook goede fietsenstallingen en lockers voor elke werknemer. Ondertussen zijn er meerdere collega’s ook overgestapt op de fiets. Met de registratie van woon-werkritten is het voor HR ook een stuk gemakkelijker om de fietsvergoeding, waar Geert ook hard voor geijverd heeft, uit te betalen.

Fijn, fijner, fietst.

Ten opzichte van andere vormen van vervoer is fietsen voor Geert de fijnste keuze. Het geeft een enorme vrijheid. Met de auto is de reistijd nooit gegarandeerd door files, maar met de fiets kan hij opstappen wanneer hij wil en precies weten wanneer hij aankomt. “Met de auto moest ik om half zeven vertrekken zodat ik zeker om half negen hier was. Dat was zo onvoorspelbaar. Ik at niet thuis. Nu kan ik vertrekken wanneer ik wil, ik kan mijn kinderen en mijn vrouw ’s ochtends nog zien.” Bovendien is hij ervan overtuigd dat fietsen hem mentaal ook fit houdt. Zijn job als product manager is stressvol, maar hij blijft zen dankzij zijn fiets-pendel. Hij laat trots zijn T-shirt zien: Bike more, Worry less. Achter het stuur, in het autoverkeer zit je toch vaak gestrest, vindt hij, op de fiets kom je juist tot rust: “Op de fiets krijg ik ideeën. Naar het werk komen is nu een ‘ontstressingsmiddel’.”

 

/sites/default/files/2024-12/BtW_banner_BtWStopt.jpg

Na 16 jaar zet de Fietsersbond het Bike to Work-programma stop.  Als je een account hebt op biketowork.be zal je dit binnenkort niet meer kunnen gebruiken.