Bike to Work

Winterse fietstips

Ja, het is mogelijk om te blijven fietsen als het sneeuwt en bij ijzige omstandigheden. Met deze tips fiets je veilig tijdens winterse dagen. Hoe bereid je je voor, wat doe je tijdens en wat na je winterse fietstocht?

Voor je vertrekt

 • Zorg voor goede verlichting. Nu de dagen kort en donker zijn is het moeilijker om goed zichtbaar te zijn. Een goede verlichting is nu dus een must. Laad de batterijen van je lampjes op of vervang ze door lampen die oplaadbaar zijn. Tips om goede lampjes te kiezen: klik hier
 • In de kou is het belangrijk om met veel laagjes je lichaamswarmte dicht bij je te houden. Door je in laagjes te kleden, zorg je dat je warm blijft en kun je tijdens het fietsen desgewenst een laagje afpellen. Want van fietsen krijg je het warm! Zorg wel dat je nog makkelijk beweegt en dat de kleding je bloedsomloop niet in de weg zit.
 • Qua materiaal voor fietskleding in de winter kies je best niet voor katoen. Dat verliest zijn isolerende werking als het nat wordt. Kies voor (merino)wol, zijde of een combinatie hiervan. Ook synthetische stoffen zijn een goede keus: nylon en polyester houden je warm.
 • Tip voor je mutsen, sjaals en handschoenen: bewaar ze op of bij de verwarming. Zo zijn ze lekker warm als je ze opzet voor je op je fiets stapt en heb je een voorsprong op de kou.
 • Voor een extra barre tocht kun je zelfs een kleine heatpack in je jaszak stoppen. Zo kun je even je vingers verwarmen als je stilstaat bij het stoplicht.
 • Zorg dat je banden niet te hard opgepompt zijn: bij gladheid pomp je ze beter iets minder hard op dan normaal. Dat vergroot je grip op het wegdek en zorgt ervoor dat je minder snel slipt.

 Tijdens je tocht

 • Glad fietspad gespot? Dat kun je vanaf nu melden via de app van het KMI.
 • Fiets niet te snel als er sneeuw of ijzel ligt. En voorkom abrupte bewegingen tijdens het sturen en remmen.
 • Als er sneeuw ligt, fiets je het best in verse sneeuw en niet in de sporen van anderen. Zeker autosporen kunnen verraderlijk zijn omdat de sneeuw daar zo compact is dat het een glijbaan kan zijn.
 • Houd extra afstand ten opzichte van andere weggebruikers, gladheid kan verraderlijk zijn.
 • Fiets eens een stukje om voor een mooi uitzicht. Een weiland, een pleintje met mooie lantaarnpalen die gezellig schijnen in het donker. Je kunt voor ware kunstwerkjes komen te staan. Wie wordt daar nu niet warm van!

Na je tocht
Indien je door sneeuw en zout gefietst hebt, spoel je je fiets best af als je thuiskomt. Het zout en zand dat onvermijdelijk in de sneeuw zit, is schadelijk voor de mechaniek van je fiets. Zout kan ook roest in de hand werken. 

/sites/default/files/2023-11/VisualVoorNieuwsberichtBiketoWorkSite.jpg

67 werkgevers en 4.015 werknemers fietsten tijdens Bike for Life van 1 tot en met 31 oktober 58.564 ritten bij elkaar voor het goede doel: Een Fiets voor Iedereen. Bike for Life was mogelijk dankzij Bosch eBike Systems, de bekende producent van aandrijvingen voor e-bikes.